choice

Οι περίφημες γραμμές των Nazca και το μυστήριο που τις περιβάλει

Πρόκειται για 13.000 περίπου γραμμές που σχηματίζουν 800 περίπου σχέδια και καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην έρημο Nazca του Peru. Αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και οι ερευνητές πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν κάπου μεταξύ του 500 π.Χ. και του 500 μ.Χ.

Οι γραμμές σχηματίζουν εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές, από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα μέχρι σχέδια αραχνών, λάμα, καρχαριών, μαϊμουδων και άλλα πολλά. Τα αρχαία αυτά γεωγλυφικά δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω και τα σχέδια που απεικονίζουν είναι ορατά μόνο από τον ουρανό.

Οι πιο μεγάλες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων και το γεγονός αυτό αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.

Για ποιους σχεδιάστηκαν οι μορφές αυτές; Σίγουρα όχι για τους κατοίκους της γης αφού για να δει κανείς τα σχέδια που απεικονίζουν θα πρέπει να τα κοιτάξει από ψηλά ή από τους πρόποδες των γειτονικών βουνών. Οι θεωρίες ύπαρξής τους πολλές. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αεροδρόμιο που φτιάχτηκε για εξωγήινους. Κάποιοι θεωρούν ότι οι γραμμές φτιάχτηκαν από εξωγήινους. Έχει ακουστεί και η άποψη ότι δημιουργήθηκαν από γίγαντες που κατοικούσαν στη γη πριν από 2000 χρόνια.

Υπάρχει και μια θεωρία ότι οι γραμμές και οι μορφές ήταν μέρος θρησκευτικών πρακτικών της φυλής Nazca που περιελάμβαναν τη λατρεία θεοτήτων σχετιζόμενων με τη διαθεσιμότητα νερού, που με τη σειρά της σχετίζεται άμεσα με τις επιτυχημένες και παραγωγικές σοδειές. Άλλη μία υπόθεση είναι ότι οι Nasca τις δημιούργησαν για να τις βλέπουν από ψηλά οι θεοί.

Εξαιτίας  του ξηρού και σταθερού κλίματος της περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί μέχρι και σήμερα και είναι ορατά ακόμα και με το Google Earth.

Το γεγονός είναι ότι οι γραμμές των Nasca συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου.