choice

Ποιο μυστικό κρατά όρθιο τον Παρθενώνα ;

Επί 2.500 χιλιάδες χρόνια, βρίσκεται εκεί, όρθιος και περήφανος, χωρίς σχεδόν την παραμικρή ζημιά από τους σεισμούς που έχουν «χτυπήσει» την ευρύτερη περιοχή.

Ο Παρθενώνας, μπορεί να μην έχει θεμέλια, έχει όμως ένα μυστικό που τον κρατά στητό και αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων.Μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, αποκαλύφθηκε πως διαθέτει τριπλή αντισεισμική θωράκιση!

Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου, οι μελέτες της όλης αρχιτεκτονικής δομής του, έδειξαν πως οι αρχαίοι έλληνες είχαν από τότε ανακαλύψει αυτό που οι σημερινοί έλληνες ονομάζουμε σεισμική μόνωση.
Η τριπλή αντισεισμική θωράκιση του Παρθενώνα εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος.

Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο ναός. Το δεύτερο, βρίσκεται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους που συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι. Το τρίτο σημείο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, που είναι τοποθετημένες σε φέτες μαρμάρου και όχι μονοκόμματες. Αυτό βοηθάει τις κολώνες να αντέχουν στους κραδασμούς.

Όπως δήλωσε η κυρία Τιμοθέου, το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο σεισμός!

Οι κολώνες, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει!