choice

Ραντεβού με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού με το σινεφίλ κοινό του, το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας περιμένει όλους και φέτος από την 1η έως τις 10 Νοεμβρίου  στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας 10ήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι προσανατολισμένο στο ανεξάρτητο σινεμά και έχει φέτος ως εννοιολογικό άξονα την έννοια της «ανατροπής».

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα συνθέσουν το κινηματογραφικό δεκαήμερο της διοργάνωσης.

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, κάθε Νοέμβριο, αποκτά… κινηματογραφική διάσταση.
150 ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ , 14 θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, 8 οι ελληνικές, ενώ δεκάδες άλλες θα προβληθούν στο πλαίσιο των Ανοιχτών Οριζόντων, των αφιερωμάτων, του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια. 7 ταινίες του σύγχρονου αργεντίνικου κινηματογράφου θα προβληθούν στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που πραγματοποιείται στην κινηματογραφία της χώρας.

Ανάμεσα στους σημαντικούς προσκεκλημένους και δύο σπουδαίοι άνθρωποι της 7ης Τέχνης που έχουν αποδείξει πολλές φορές την αγάπη τους για την Ελλάδα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Alexander Payne και η αγαπημένη, ελληνικής καταγωγής,  Ιταλίδα ηθοποιός Valeria Golino.

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την αυλαία του με τη νέα ταινία του Jim Jarmusch ,( ο οποίος και θα δώσει το παρόν του) με τίτλο «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί»

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στο 1.800.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 80% και πλέον από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από χορηγίες και κέρδη εισιτηρίων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην αφίσα του φετινού Φεστιβάλ, που είναι δημιουργία του βραβευμένου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η αφίσα δεν είναι γραφιστική αλλά είναι φωτογραφία του Θερμαϊκού.

Όπως δηλώνει και ο δημιουργός: «Η ηρεμία της θάλασσας δημιουργεί το συναίσθημα της γαλήνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αλλάξει ξαφνικά και θα αγριέψει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο κινηματογράφος. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει ξαφνικά κάτι στην οθόνη που θα σε συνταράξει»